Karl Kroyer - 80 Years Birthday
Search our site
TRANSLATE:

 

Kroyer Index:

"Invention On Demand" accelerated in 1964 when Karl Kroyer formed a research and development contract with the Danish starch industry. This agreement led to the development of a wide range of starch derivatives and eventually the building of the first Danish factory for the manufacture of modified starches in 1968. This activity is successfully carried on by International Starch Institute on a broader scale.

This new activity - Invention On Demand - also gave rise to many odd jobs:

  • Ship raising (Al-Kuwait)
  • Antifouling materials for ships (Hempel)
  • Disposable toothbrushes with toothpaste (BASTA)
  • Spraydrying of rawsugar (Grace)
  • Solidification of dextrose syrup (Total Sugar)
  • Glue for corrugated board (Dansk Kraftpap)
  • Writing and drawing tool for blind people
and much more.


The activities of "Inventions On Demand" were located in the basement of the new domicile in Viby Denmark.

Pilot plant. The basement housed a complete pilot plant for production of glucose and dextrose syrups, crystallization of dextrose, hydrolysate ion exchange, laboratories for analysis of starch and starch sugars.

Analytical Methods. In these environments the analytical methods found on this site have been developed and applied. Re.: Analytical Methods

Portrætinterview af Erik Pouplier. Lørdag, 20. august 1994 MORGENAVISEN JYLLANDSPOSTEN

I morgen fylder Danmarks Georg Gearløs, opfinderen, civilingeniør, generalkonsul Karl Kroyer, 80 år, men det generer ham ikke.

"Skriv, at jeg har det fantastisk godt, men ellers er der ikke noget at sige om den fødselsdag," erklærer Karl Kroyer. "Jeg er kun optaget af en opfindelse, som jeg har arbejdet med i 12 år, og som nu er klar til at blive fremlagt."

"Så lad os tale om det."

"Slet ikke! Det er en sensationel verdensnyhed, som bliver afsløret på samme tid over hele verden. Det er en bombe, jeg kaster. I et stort samarbejde med det franske postvæsen udsendes i disse dage et skrift til 31.000 institutioner, hospitaler, aviser, radio og TV-stationer verden over, og så springer bomben."

Tophemmeligt.

"Det er en flot måde at markere sin fødselsdag på."

"Det har intet med fødselsdagen at gøre. Bomben springer først otte dage efter."

"Man tør vel gætte på, at det er en opfindelse inden for det medicinske område."

"Ja, men jeg siger ikke mere. Det er en tophemmelighed indtil videre."

"Bliver det så Deres sidste opfindelse?"

"Sidste! Jeg falder jo ikke død om, fordi jeg fylder 80. Jeg tumler videre med idéer og projekter, sover kun 4 time om natten og holder ellers mit sekretariat på 35 medarbejdere i sving."

"Hvordan holder man sig så aktiv og livskraftig?"

"Arbejdet og alt, hvad jeg har opnået, holder mig ung. Desuden spiser jeg dagligt E-vitaminer, 400 int. enheder. Det er en tablet, der skal tygges. E-vitaminer får vi ikke tilstrækkeligt af i kosten, og det er livsvigtigt."

Karl Kroyer var i en årrække bosat i Monaco, men nu bor han i Magagnosc i Sydfrankrig.

Ståltrådselastik

Det begyndte alt sammen i Ryesgade i Aarhus, hvor den unge Karl Kroyer, købmandssøn fra Korsør, havde en lille trikotagehandel. Det var i krigens første år, hvor det allerede kneb med at skaffe mange varer, bl. a. elastik til bukser. Hvad man ikke har, må man opfinde. Så opfandt trikotagehandleren en slags ståltrådselastik, der gjorde udmærket fyldest til at holde bukserne oppe. Den ide indbragte ham et efter datidens målestok svimlende beløb: 100.000 kr. Den næste opfindelse var radialdækket til cykler. Nu er der næppe en bil, der ikke kører med radialdæk.

Siden har Kroyer ikke bestilt andet end at opfinde. Ind imellem meget store og epokegørende ting, men også meget, der ikke blev til noget. Det er den geniale opfinders skæbne. Verden forstår ikke altid de signaler, der udgår fra geniers hjerne. Karl Kroyer, der i øvrigt opfatter sig selv mere som fornyer end opfinder, er klar over, at industrien altid vil være skeptisk over for de ting, han kommer med, og som kan løse deres problemer. Vejbelægningen Synopal, som gør vejene selvlysende om natten, blev ikke en verdenssucces, men den benyttes dog i Tyskland, Japan og i Moskva. Formica-systemet gik sin sejrsgang over hele verden, men Kroyer vil selv betegne opfindelsen af en ny metode til fremstilling af tekstilpapir - luft i stedet for vand - som den største revolution, han har lagt navn til. Tidligere var papirfabrikkerne afhængige af kolossale mængder vand. I USA investeres tre mio. dollars hvert år i systemet.

Fabrikker verden over

En nok så betydningsfuld opfindelse er en ny forenklet metode til fremstilling af glukose efter et kontinuerligt system. Det har reddet millioner af menneskeliv. Glukosen træder til, når mennesker ved ulykker eller efter en operation ikke kan indtage nogen føde. Karl Kroyer har selv ladet opføre 100 licensfabrikker over hele verden. Den sidste - i Kina - har kostet 70 millioner.

Apparatet, som kan varmebehandle blod uden for kroppen, er også en Kroyer-opfindelse. Nu varmebehandles alt blod til bløderpatienter. Måske vil det også kunne få betydning i behandlingen af AIDS-patienter og visse former for kræft. Amerikanske 1æger arbejder med det.

Opfinderhjernen har aldrig hvilet. Look stegepanden som kunne hindre, at kødet brændte på. Luftholdige kugler på størrelse med tennisbolde, som kunne hæve sunkne skibe. Et miljøvenligt system til afsmeltning af affald. Et system, som kan omdanne aske fra kraftværker til byggematerialer. Og meget andet. Over 200 patenter er det blevet til. Det er i øvrigt også Kroyer, der har opfundet udtrykket 'livskvalitet'. Men uden at tage patent på det.

Dyre retsager

Ind imellem har Karl Kroyer haft store økonomiske vanskeligheder, fordi han hyppigt må bruge mange millioner til retssager for at beskytte sine patenter. Han siger selv i dag, at det med økonomien er en meget vanskelig balanceakt, men han har efterhånden lært, at når han har tjent 200 millioner i licensindtægter, skal han passe på, at omkostningerne ikke løber op til 210 millioner.

Han er noget af et fænomen (The Economist).

Kroyer er verdens mest succesfulde opfinder. (BBC TV).

Han vil forbedre verden. (Bild der Zeit).

Megen hæder

Megen hæder er tilfaldet den store opfinder, men lykkeligst er han for den ære, der overgik ham i 1963, da daværende indenrigsminister Ove Guldberg sørgede for, at han fik tildelt titlen civilingeniør, og som den hidtil eneste blev optaget i Dansk Ingeniørforening uden nogen sinde at have læst til ingeniør. Han er også stolt af, at han er blevet æresmedlem af Foreningen til Fremme af Opfindelser, som han selv i sin tid startede.

Mange tidligere medarbejdere vil bevidne, at Kroyer ikke er let at samarbejde med, men hvornår har en ener og en ildsjæl været det. Selv hævder han, at han er indstillet på teamwork. Til fødselsdagen er inviteret alverdens gæster, men ingen forretningsforbindelser, understreger Karl Kroyer. Den dag er 100 pct. privat.